måndag 31 oktober 2011

Halloween :D

Hej! nu får ni ett ganska långt inlägg med en smarrig halloweentårta och några söta "cakepops". Vi börjar med tårtan som består av en vanlig tårtbotten och en chokladtårtbotten som är fyllda med chokladkräm och vaniljkräm och spacklad med grädde och täckt med sugarpaste. Pumpamönstret är gjort av blockchoklad :)

Sen har vi ju "cakepopsen" som är gjort av en marshmallow som är doppad i ljus choklad och ögonen är gjorda av odense vita chokladknappar som jag har spritsat en ppill på av mörk choklad :D.

Självklart så ska ni få recept på det hela :D vi börjar med tårtan:


Ljus tårtbotten:


3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt sedan det kokande vattnet och rör ihop. Häll sedan i möl och bakpulvret och häll smeten i en smord och bröad springform (jag använde en form som är 24 cm i diameter, men annan går också jättebra). Grädda i 175°c (varmluft: 150°c) i ca 40 min i nedre delen av ugnen.

Tips! häll i några droppar gul och röd karamellfärg så får bottnen en lite orange ton :)

Chokladtårtbotten:
2 dl socker
 ägg
1 3/4 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
75 g smör/margarin

gör så här: rör ägg och socker så att det blandas. Tillsätt de torra ingredienserna. Smält smöret/margarinet och häll i det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad springform(lika stor som den ljusatårtbottnen) och grädda i 175°c (varmluft: 150°c) i ca 20 min i mitten av ugnen.


Vaniljkräm: 
ca 1 1/2 dl vanlijkräm
ca 3/4 dl grädde

gör så här:
vispa grädden och häll i den i vaniljkrämen. Rör så att det blandas ordentligt.


Chokladkräm:
2 1/2 msk mjöl
1 dl vatten
50 g mörk blockchoklad
50 g smör/margarin
1 dl florsocker
1 äggula
1/2 dl grädde

gör så här:
koka ihop mjöl och vatten. Tillsätt sedan smöret/margarinet och chokladen och vispa tills det löses upp. Häll sedan i florsockret och äggulan och vispa så att krämen blir slät och fin. Vispa upp grädden och rör i den när krämen har kallnat.

moment 1- fylla tårtan:
1 chokladtårtbotten
1 ljus tårtbotten
1 sats chokladkräm
1 sats vaniljkräm

gör så här:
Dela den ljusa tårtbottnen i två delar och skär av toppen om den är bucklig. Lägg den på ett fat eller liknande. Bred på vaniljkrämen på en del och lägg sedan på chokladbottnen och bred på chokladkrämen på den. Lägg sedan på den andra ljusa tårtbottnen.
Linda plastfolie runt den eller sätt springformskanten runt tårtan och ställ in den i kylen i minst 8 h, hellst 24 h så att tårtan blir saftigare.

moment 2- spackla och täcka tårtan:
2 dl grädde
500 g (orangefärgad) sockerpasta. (jag använde 2 paket dr otkers sockermassa)
ev röd och gul karamellfärg om du inte använder färgad sockerpasta
florsocker till kavling

gör så här:
VIspa grädden och ta ut tårtan ur kylen och ta bort plastfolien och/eller springformskanten. Börja med att hälla ut all grädde på toppen av tårtan och använd sedan en spatel eller tårtspade och bred ut den på kanterna tills hela tårtan är täckt. Ställ sedan in den igen medans du förbereder sockerpastan. 
Färga den eventuellt med gul och röd karamellfärg till önskad orange nyans. Kavla sedan ut den så att du vet att det täcker tårtan plus lite till. 
Hämta sedan tårtan ur kylen och täck den med sockerpastan. För att få bort vecken så får du dra lite i den och släta ut den med handflatorna och jobba dig runt hela tårtan tills det är någorlunda slätt. Dekorera den sedan med tex. det som står nedan :)

Dekoration:
50 g ljus blockchoklad

gör så här:
Smält chokladen och rita ett pumpa mönster med chokladen på ett bakplåtspapper. Låt det stelna och lägg den sedan över den täckta tårtan.

Så, nu går vi över till "cakepopsen" :D

Ingredienser:
8 st marsmallows
50-100 g ljus blockchoklad
16 st odense vita chokladknappar
10 g mörk blockchoklad.

gör så här:
Sätt marshmallowsen på grill pinnar och stick ner dom i glas fyllda med socker så att de står stadigt. Smält den ljusa chokladen och doppa marshmallowsen i den så att hela blir täckt.
Spritsa en prick av mörk choklad på varje chokladknapp och sätt dit dom som ögon på marshmallowsen. 

tips! alla äter inte godis, så istället för en marshmallow så kan man göra samma sak med tex en banan :)



En bild med med vanliga marshmallowcakepops och en banancakepop :D


Vi avslutar med en bild på en bit av tårtan och en cakepop som fick vara med på kanten :D
Hoppas att ni fick lite inspiration! :)



fredag 21 oktober 2011

Läckra Brownies

hej! :) Nu hade vi tänkt att bjuda på ett väldigt gott recept på brownies :D Det är perfekt för chokladälskare. Smeten är väldigt len och det beror på alla äggen som det är i. :)

Ingredienser:
175 g smör/margarin
3 dl socker
1 dl kakao
150 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
4 ägg
1 tsk vaniljarom
100 g hackad choklad (spelar ingen roll och det är ljus eller mörk)
florsocker att pudra över

gör så här:
smält smöret/margarinet och häll sedan i sockret. Blanda kakao, mjöl och bikarbonat i en skål och sikta ner det i smör-och-socker-blandningen. Vispa äggen och vaniljaromen och häll i det i smeten. Hacka chokladen och tillsätt det. Klä en långpanna i bakplåtspapper (eller smörj och bröa den). Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 190°C (varmluft: 175°C) i ca 15-20 min. Pudra florsocker över när den har svalnat.


Mvh Failadekakor

lördag 1 oktober 2011

Donuts
















Ingredienser:
1 ägg
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljarom
50 g smält smör/margarin
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
ca 5 dl mjöl

gör så här: vispa ägg, socker och vaniljarom så att det blir ljusgult. Tillsätt sedan smöret/margarinet och mjölken. Rör sedan i bakpulvret och mjölet. Rör tills det blir en smidig deg.  Rulla degen till en boll och vira in den i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 30 min. Ta sedan upp den på mjölat bakbord och kavla ut den så att degen är ca 1,5 cm tjock. ta ett runt mått eller ett glas och ta ut rundlar ur degen. Ta sedan en äppelurkärnare och gör hål i mitten på rundlarna.  Grädda mitt i ugnen i 200°c i ca 10 min. Låt de svalna och garnera med tex: glasyr, choklad och doppa dem sedan gärna i strössel, kokos, mandel m.m vad du vill helt enkelt.